Niepubliczna Branżowa Szkoła I stopnia
Niepubliczne Technikum Zawodowe
KUCHARZ
Zapraszamy do nauki w Niepublicznej Branżowej Szkole I Stopnia o specjalności kucharz
Typ szkoły: Ponadpodstawowa dla młodzieży
Podbudowa: Szkoła Podstawowa
Zawód: Kucharz
Czas trwania nauki: 3 lata
Wpis do ewidencji szkół Urzędu Miasta Siedlce: E.4302-1/5/99 (wpis z urzędu)
Decyzja Kuratora Oświaty o nadaniu uprawnień szkoły publicznej: nr 9/94 z dnia 12 maja 1994r.
Organ sprawujący nadzór pedagogiczny: Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Siedlcach
Organ prowadzący szkołę: Zakład Doskonalenia Zawodowego w Warszawie
To szkoła:
- otwarta na potrzeby ucznia,
- przyjazna, dająca szeroki spojrzenie na świat, siebie i swoje nieograniczone możliwości,
- w której pracuje wysoko wykwalifikowana kadra pedagogiczna rzetelnie przygotowująca do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe,
- w której staramy się łączyć tradycję z nowoczesną ofertą edukacyjną,
- w której panuje kameralna atmosfera, a małe kilkunastoosobowe klasy sprawiają, że szkoła jest nie tylko placówką dydaktyczną, ale także miejscem dialogu między nauczycielami, uczniami i rodzicami,
- w której komfortowe warunki umożliwiają indywidualizację procesu nauczania,
- w której po ukończeniu nauki i zadaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe zdobędziesz zawód kucharza
Szkoła kładzie duży nacisk na poziom nauczania przedmiotów ogólnokształcących i języka obcego więc absolwenci mogą swobodnie uzupełnić wykształcenie w Liceum Ogólnokształcącym, Szkole Branżowej II Stopnia lub Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym.
Nie mniejszą wagę przykładamy do pracy wychowawczej. Stała współpraca z rodzicami, spójne i jasno określone cele oraz praca nauczycieli i wychowawców pozwoliły stworzyć atrakcyjny Szkolny System Wychowawczy. Zapewnia prawidłowy rozwój społeczny i emocjonalny uczniów, bezpieczeństwo i sympatyczną atmosferę w szkole.
Absolwenci tej szkoły mogą przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną.
W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań uczymy:
- oceny jakości surowca;
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego.
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań;
Zajęcia dydaktyczne odbywają się w budynku szkoły. Nasza pracownia gastronomiczna jest również Ośrodkiem Egzaminacyjnym zatwierdzonym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.